Koja mjesta posjetiti tijekom odmora?

Ako posjetite općinu Marinu, imate savršenu priliku posjetiti neke od najznačajnijih gradova, mjesta i prirodnih čuda koje Dalmacija nudi.

Dalmacija je kombinacija prirode i baštine, rada i užitka, povijesne baštine i neizbrisivih tragova različitih civilizacija. Karakterizira je specifična raznolikost obale i otoka sa svojim prekrasnim skrovitim uvalama kao i prostranstvima dalmatinskog zaleđa ispunjenog rijekama i jezerima koji čuvaju prekrasne planine. Stvorena je oaza na planeti Zemlji kojoj se vrijedi diviti … mjestu na Zemlji koje ste oduvijek sanjali – Dalmacija.

Ovdje ćemo Vam predstaviti 5 destinacija koje morate vidjeti, ali svakako provjerite i druga prekrasna mjesta u Dalmaciji!

Dodatne informacije možete pronaći u brošuri.

Otkrijte Dalmaciju

Turistička zajednica Marina preporučuje posjetiti:

U prošlosti je grad bio jedan od kulturnih središta Dalmacije: u 13. stoljeću obogaćen je majstorskim djelima majstora Radovana i Ivana Lucije, koji su ispunili grad poznatim skulpturama, arhitekturama i slikama. Portal majstora Radovana dovršen je 1240. godine i jedinstveno je spomeničko djelo ovog velikog hrvatskog umjetnika.

Starogradska jezgra nastala je između 13. i 15. stoljeća unutar obrambenih zidina koje je Venecija restaurirala u 15. stoljeću. Također treba dodati još dvije utvrde koja su sačuvane: dvorac Kamerlengo i toranj Sv. Marc. Dvorac Kamerlengo nalazi se na jugozapadnoj strani otoka. Njezin je sadašnji oblik u točnom stanju kakav je bio u 15. stoljeću. Južno od dvorca je kula Sv. Marka iz 15. stoljeća, a između kula i dvorca nalazi se glorija iz vremena francuske okupacije. Istočni dio grada razvio se oko glavnog trga s katedralom. Zapadni dio pod nazivom Pasika, sagrađen je kasnije u stoljeću.

Šibenik se od svih hrvatskih gradova na Jadranu ističe svojim jedinstvenim položajem u slikovitom i prostranom zaljevu na ušću rijeke Krke. Nastao kao starohrvatski castrum, utvrda ili tabor, podno tvrđave sv. Mihovila, koja i danas dominira gradom. Šibenik se prvi puta spominje 1066. godine u ispravi najznačajnijeg vladara hrvatske države – kralja Petra Krešimira IV.

Šibenik, kao samorodni hrvatski grad, 1290. g., kad je uspostavljena šibenska biskupija, dobiva civitet odnosno status grada.

Nacionalni park “Krka” smješten je na području Šibensko-kninske županije i obuhvaća površinu od 109 km² najljepšeg toka rijeke Krke i donjeg toka rijeke Čikole.

Nacionalni park je prostrano, pretežito neizmijenjeno područje, iznimnih i višestrukih prirodnih vrijednosti, a obuhvaća jedan ili više sačuvanih ili neznatno izmijenjenih ekosustava. Namjena mu je prije svega znanstvena, kulturna, odgojno-obrazovna i rekreativna, a zbog posjetitelja postoje i turističke djelatnosti.

Povijest Splita prebogata je i preburna da bi stala u nekoliko rečenica. Premda su na području Splita i ranije postojale grčke naseobine, prvim njegovim stanovnikom i osnivačem Splita ipak treba smatrati cara Dioklecijana, koji je na poluotoku u blizini velikog grada Salone 293. godine poslije Krista počeo graditi raskošnu carsku palaču od oko 30 tisuća metara četvornih, u koju se nakon desetogodišnje gradnje povukao kad je napustio rimski carski tron.

Napisati sažeti prikaz povijesti Solina, nekada glavnoga grada jedne rimske provincije i opisati neke njegove važne spomenike, privlačan je, ali i vrlo odgovoran zadatak. Dobro je, naime, poznato da je Salona grad koji se na izmaku antičkog svijeta gasi, nestaje i više se ne obnavlja. U srednjemu vijeku, gradski teritorij Salone, čitav nekadašnji salonitanski ager, ustrojen potkraj republikanskoga doba, nalazi se između triju važnih središta koja se međusobno često sukobljavaju : između Trogira i Splita, a dvoraca Klis, koji je dugo je bio u rukama hrvatskih plemićkih obitelji, a potom i Turaka.
Sve je to utjecalo na sudbinu nekadašnjeg grada Salone – Solina i svih njegovih područja.