Obavijest za iznajmljivače – obveza plaćanja PDV-a na proviziju

Obavijest za iznajmljivače – obveza plaćanja PDV-a na proviziju

Poštovani iznajmljivači,
Dana 17. studenog 2018. stupio je na snagu „Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti“ koji je objavljen u Narodnim novinama  br.99/18.
Prema navedenom zakonu u obaveze iznajmljivača uvedena je obveza  plaćanja PDV-a na proviziju stranih agencija koje posluju u EU ili imaju predstavništvo u EU, a nemaju sjedište ni predstavništvo u Republici Hrvatskoj.
   „Prilikom oglašavanja i reklamiranja usluga i isticanja poruka u promidžbenim materijalima iznajmljivač smije koristiti samo oznaku propisane vrste te kategoriju i vrstu posebnog standarda objekta koja je utvrđena rješenjem nadležnog ureda, a prilikom oglašavanja i reklamiranja usluga s poreznim obveznicima iz Europske unije mora istaknuti porezni broj, odnosno PDV identifikacijski broj.“
   U praksi to znači sljedeće: svi privatni iznajmljivači koji se oglašavaju putem stranica poput Booking.com, Air BnB i sl.  MORAJU izvaditi PDV broj i dostaviti ga agenciji preko koje se oglašavaju (ukoliko ista ima sjedište ili podružnicu u EU, a nema u RH) najkasnije mjesec dana prije dolaska prvog gosta. Nakon proteka mjeseca, a najkasnije do 20. slijedećeg mjeseca moraju sami obračunati i uplatiti PDV na iznos provizije za prethodni mjesec.
To mogu obaviti na  dva načina: putem knjigovodstvenog servisa ili samostalno s tim da u tom slučaju trebaju  preuzeti dva obrasca PDV i PDV-s, iste popuniti i predati ih u FINU.
Obrasce možete preuzeti na www.porezna-uprava.hr.