Marina – općinsko središte

Marina je naselje smješteno u istoimenom zaljevu, središte je Općine Marine, koja u svom sastavu broji još 15 naselja. Samo mjesto Marina broji oko 1000 stanovnika, dok cijela Općina ima oko 5000 stanovnika. Dobra prometna povezanost te blizina drevnih gradova Trogira (12 km), Splita (36 km) i Šibenika (36 km) pruža Vam mogućnost da u kratkom vremenu uživate u ambijentima UNESCO-ovih gradova.

Lokalno stanovništvo od davnina se bavilo ribarstvom i poljoprivredom. Na okolnim brdima rastu stoljetni maslinici, stoga i ne čudi činjenica da je ovaj kraj nadaleko poznat po proizvodnji maslinovog ulja. Naseljem Marina dominira slikovita utvrda, nekadašnji ljetnikovac trogirskih biskupa iz 15 stoljeća. Iznad Marine se smjestilo brdo Drid koje dominira cijelim krajem. Nekada je ovdje bilo sjedište Dridske županije, čiji su ostatci i danas vidljivi na samom brdu.

Špilja Sv. Filipa i Jakova nalazi se uz staru magistralnu cestu, u blizini Marine. Nalazi se na nadmorskoj visini od 140 m, a u špilji se nalazi kapelica. Samu špilju posjetio je i car Franjo Josip I. 1891. g. U pećini su pronađeni brojni predmeti, kao što su prethistorijski nožići, terine, šalice, čaše, rimski novčići, kasnoantički reljefi glava itd. Rivijeru Marine čine još tri mala pitoreskna dalmatinska mjesta: Vinišće, Poljica i Sevid, koja će Vas osvojiti na prvi pogled.

Vaša mala oaza mira
Pronađite svoju malu oazu mira na jednoj od brojnih plaža. Na području općine registrirani su brojni arheološki spomenici koji vas čekaju da ih otkrijete.

GROTA – ŠPILJA SV. FILIPA I JAKOVA

Špilja Sv. Filipa i Jakova nalazi se uz staru autocestu u blizini grada Marina. Nalazi se na 140 m nadmorske visine i široka je 6,5 m, au sredini je 4 m. U špilji nalazi se kapela, dugačak 4 m, široka 3 m i visoka 3 m zajedno s krovom. Na oltaru kapele nalazi se ulja na platnu koju je izradio nepoznati umjetnik, prikazujući sv. Roka, zaštitnika od kuge.
Zanimljiva legenda iz 17. stoljeća vezana je za ovu špilju. Naime, lokalni seljaci skrivali bi svoju stoku u pećini tijekom lošeg vremena ili u ratnim vremenima. Dakle, želeći izraziti svoju zahvalnost, odlučili su izgraditi kapelicu na ulazu u špilju. Kad god bi počeli graditi, slijedećeg dana pronašli bi je demoliranu. Legenda kaže, da su sreli malo čovjek koji ih je zamolio da više ne sklanjaju stoku unutar špilje, već da umjesto toga izgrade crkvu. I tako su i učinili.

DRID –CRKVA GOSPE OD SNIGA

Brdo Drid nosi sjećanja na jednu od najstarijih hrvatskih županija po svom imenu, ali i materijalnim ostacima. Drid skriva ruševine utvrđenja i bio je čak i naseljen u prapovijesti, vjerojatno zbog strateškog položaja. Danas je to mjesto crkve Sv. Marije od Drida (Gospa od Snijega), koja se nalazi na vrhu brda. Ova je crkva sagrađena tijekom prošlog stoljeća, iako postoje neki tragovi koji upućuju na postojanje ranokršćanske crkve na istom mjestu. Ovo je bilo središte Drid-a, ali je vjerojatno napušteno prije osmanske invazije. U crkvi su ruševine obrambenih zidina.

KULA U MARINI- najupečatljiviji orijentir

Kula u Marini jedna je od najistaknutijih gradskih znamenitosti. Gradili su ih Mlečani kao obrambenu kulu u slučaju invazije sa kopna ili mora tijekom 15. stoljeća. Kasnije je proširena dvorcem i gradskim zidinama oko cijelog naselja kako bi zaštitila svoje stanovnike od upadanja turske vojske. Biskup Franjo Marcello već je neko vrijeme koristio toranj marine kao ljetnu vilu. Nedavno je pretvoren u hotel s četiri zvjezdice. Danas je nedvojbeno najsvjetliji dragulj Marine u ponudi kulturne baštine.

Posjetite Marinu

 

Posjetite Marinu, istražite njenu zanimljivu prošlost, naše velikodušne ljude, našu prekrasnu prirodu i netaknuto more.