Vinišće – jedinstven osjećaj 

tišine i mira

Vinišće, malo ribarsko mjesto udaljeno od Marine svega 8 km, pruža jedinstveni osjećaj spokoja i mira. Mjesto se nalazi u lijepoj, mirnoj uvali kristalno čistog mora i netaknute prirode te je idealno za ljubitelje mirnog obiteljskog odmora u privatnim sobama, vilama, apartmanima i kućama za odmor.

Avanturisti i ljubitelji privatnosti na svoje će doći posjetom nekoj od brojnih skrivenih uvala, a neke od njih su: Voluja, Ljubljeva i Ričevo Vrelo.Vrijeme nastanka naselja nije do kraja istraženo, no ime Vinišće se prvi put spominje u ispravama trogirskog kaptola iz 1272. g. Uzgoj vinove loze u Vinišćima seže još u rimska vremena, pa naziv mjesta dolazi od vinograda (Vinišća, stara hrvatska riječ koja u prijevodu znači vinogradi).

Vinovu lozu su sadili isluženi rimski vojnici na mjesta gdje su uvjeti za to bili povoljni, a Vinišće, sa svojom zaštićenom valom i plodnim tlom imala su idealne uvjete za to.Tijekom srednjega vijeka prostor se podijelio na Biskupiju, donji dio mjesta uz more, te Opatiju – gornji kopneni dio.Od 9. pa do 12. stoljeća na predjelu Vinišća građeni su samostani i crkvice čije se ruševine mogu i danas vidjeti. U mjestu postoji nekoliko lijepih crkvi.

Otkrijte
Vinišće
CRKVE VINIŠĆA

U mjestu postoji nekoliko lijepih crkvi. Crkvu bl. Djevice Marije (sv. Jurja) u Orihovici osnovali su benediktinci 1272. g. Oko nje je staro groblje sa stečcima. Crkva sv. Antuna Padovanskog (Gospe od Karmela) gradi se u XVIII. st. u samom mjestu Vinišća. U novoj župnoj crkvi Srca Isusova slika je nepoznatog autora iz IX. st. Crkva sv. Ivana na rtu Ploča. podignuta je 1332. g. prema legendi na mjestu na kojem je bl. Ivan Trogirski čudom spasio Šibenčane kojima se potopio brod.Poznati renesansni kipar Ivan Duknović rođen je u Vinišću oko 1440.god . Rodna kuća mu je bila blizu kamenoloma Voluje iz kojih je uzimao kamen za trogirsku katedralu. Radio je kipove u Rimu, Veneciji i drugdje. Njegovo djelo, kameni reljef „Bogorodice s djetetom“ nakon smrti Pape Ivana Pavla II. postavljen je pored njegova groba.

JEDINSTVENI MUZEJ POD MOREM

Via Crucis podmorski muzej je privatni projekt u vlasništvu firme Blue Nautica iz Trogira i kao takav je u svijetu jedini ”Križni put pod morem’’. Lokacija našeg podmorskog muzeja i privatne plaže sa aquaparkom je u prekrasnoj mirnoj uvali Jelinak u Općini Marina koja je udaljena svega 2 nautičke milje od Trogira. U širokom obimu ponude, uz charter motornihplovila i aktivnosti našeg ronilačkog centra, Blue Nautica u Trogiru je renomirani ronilačkicentar, profesionalna škola ronjenja. U želji da našim polaznicima, charter gostima, ali

i svima ostalima ponudimo nešto sasvim novo i jedinstveno, osvježenje turističke ponude, jednu novu turističku atrakciju, došli smo na ideju da napravimo naš vlastiti muzej pod morem na jedinstvenu temu u sklopu kojeg je privatna plaža sa aquaparkom.
Kao temu podvodnog muzeja izabrali smo Križni put sa svih 14 postaja jer takav, pod morem, ne postoji nigdje u svijetu. Stalni postav muzeja sastoji se od 14 postaja sa ukupno 52 kipa u prirodnoj ljudskoj veličini te velikog 8-metarskog kipa Isusa Krista u vidu 15. Postaje – ‘’Uskrsnuće Isusa Krista’’. Sve figure su ručni rad, unikati izrađeni od betona tehnikom ferocementa te kao takve potpuno ekološki prihvatljive.

Cijela podmorska priča postavljena je na maloj dubini od svega 4-5 metara, a veliki 8- metarski kip na dubini od 10 m, kako bismo razgledavanje omogućili svima- i djeci i odraslima, iskusnim roniocima, potpunim scuba početnicima, ali i običnim kupačima. Iza nas je uspješna prva godina, a prema svim pokazateljima i ukupnim reakcijama dolaze nam, vjerujemo i još uspješnije.

Zbog sveukupnog doživljaja sadržaja lokacije, samo po sebi se nametnulo ime ‘’No Stress Zone’’. Za nautičare osigurano je sidrište, a scuba ronioci, scuba početnici, obični kupači, obitelji sa djecom ili grupe prijatelja ukrcavaju se na naše motorne brodove na samoj Trogirskoj rivi.

BLUE NAUTICA
MOTORBOAT CHARTER – DIVING – UNDERWATER MUSEUM – PRIVATE BEACH & AQUAPARK – DIVE & RESCUE – DRY DOCKING
Put Cumbrijana 19, 21220 Trogir (ACI Marina Trogir), Croatia
Phone: +385 99 6600 269 | +385 91 211 4884; E-mail: info@blue-nautica.com; www.blue-nautica.com; www.viacrucis-underwatermuseum.com

Posjetite Marinu

 

Posjetite Marinu, istražite njenu zanimljivu prošlost, naše velikodušne ljude, našu prekrasnu prirodu i netaknuto more.