Vinišće – jedinstven osjećaj 

tišine i mira

Vinišće, malo ribarsko mjesto udaljeno od Marine svega 8 km, pruža jedinstveni osjećaj spokoja i mira. Mjesto se nalazi u lijepoj, mirnoj uvali kristalno čistog mora i netaknute prirode te je idealno za ljubitelje mirnog obiteljskog odmora u privatnim sobama, vilama, apartmanima i kućama za odmor.

Naselje Viniše se razvilo u dnu duboke uvale, 8 km jugozapadno od Marine. Među najstarijim uzgajivačima vinove loze u ovome prostoru, a kojoj Vinišće duguje ime, bili su rimski vojni veterani. Isti mikroklimatski uvjeti, idealni za uzgoj sredozemnih kultura, nisu omogućili samo antičke početke višetisućljetnog vinogradarstva, koje je i toponimijski i estetski obilježilo prostor Vinišća, nego oblikuju i njegovu suvremenu turističku ponudu čiji su sadržaji uvelike izmijenili fizionomiju toga staroga ribarskog naselja.
Vrijeme nastanka naselja nije do kraja istraženo, no ime Vinišće se prvi put spominje u ispravama trogirskog kaptola iz 1272. g. Uzgoj vinove loze u Vinišću seže još u rimska vremena, pa naziv mjesta dolazi od vinograda (Vinišća, stara hrvatska riječ koja u prijevodu znači vinogradi).

Tijekom srednjega vijeka prostor se podijelio na Biskupiju, donji dio mjesta uz more, te Opatiju – gornji kopneni dio. Od 9. pa do 12. stoljeća na predjelu Vinišća građeni su samostani i crkvice čije se ruševine mogu i danas vidjeti.
Mjesto se nalazi u lijepoj, mirnoj uvali kristalno čistog mora i netaknute prirode te je idealno za ljubitelje mirnog obiteljskog odmora u privatnim sobama, vilama, apartmanima i kućama za odmor. Avanturisti i ljubitelji privatnosti na svoje će doći posjetom nekoj od brojnih skrivenih uvala, a neke od njih su: Voluja, Ljubljeva i Ričevo Vrelo.

Otkrijte
Vinišće
ZNAMENITOSTI 

U mjestu postoji nekoliko lijepih crkvi. Crkvu bl. Djevice Marije (sv. Jurja) u Orihovici osnovali su benediktinci 1273. g. Oko nje je staro groblje sa stečcima. Crkva sv. Antuna Padovanskog (Gospe od Karmela) gradi se u 18. st. u samom mjestu Vinišće.
Osim uzgoja vinove loze u Vinišću se kroz povijest eksplotirao i kamen, najpoznatiji su antički kamenolom Jamurine te kamenolomi Vela i Mala petlara u uvali Voluja.
Poznati renesansni kipar Ivan Duknović rođen je u Vinišću oko 1440.god . Rodna kuća mu je bila blizu kamenoloma u Voluji iz kojih je uzimao kamen za trogirsku katedralu. Radio je kipove u Rimu, Veneciji i drugdje. Njegovo djelo, kameni reljef „Bogorodice s djetetom“ nakon smrti Pape Ivana Pavla II. postavljen je pored njegova groba.
Otok Aranđel smješten je pred južnom obalom Vinišća na ulazu u uvalu Stari Trogir. Na otoku se u srednjem vijeku nalazio posjed trogirske opatije sv. Ivana i crkva posvećena sv. Mihovilu. Crkva sv. Mihovila građena je u romaničkom stilu, a danas su zidovi crkve gotovo do zemlje degradirani dok je južni zid sačuvan do visine prozora. Zapadno i sjeverozapadno od crkve smješteno je novovjekovno selo iz 16. stoljeća.
Svjetionik Murvica sagrađen je 1895. godine na istoimenom otočiću u zapadnom dijelu Drveničkog kanala, između otoka Arkanđela i Malog Drvenika. Svjetionik Murvica je jedan od posljednjih svjetionika podignutih za sigurnu navigaciju na jadranskom plovnom putu.

JEDINSTVENI MUZEJ POD MOREM

Via Crucis podmorski muzej je privatni projekt u vlasništvu firme Blue Nautica iz Trogira i kao takav je u svijetu jedini ”Križni put pod morem’’. Lokacija našeg podmorskog muzeja i privatne plaže sa aquaparkom je u prekrasnoj mirnoj uvali Jelinak u Općini Marina koja je udaljena svega 2 nautičke milje od Trogira. U širokom obimu ponude, uz charter motornihplovila i aktivnosti našeg ronilačkog centra, Blue Nautica u Trogiru je renomirani ronilačkicentar, profesionalna škola ronjenja. U želji da našim polaznicima, charter gostima, ali

i svima ostalima ponudimo nešto sasvim novo i jedinstveno, osvježenje turističke ponude, jednu novu turističku atrakciju, došli smo na ideju da napravimo naš vlastiti muzej pod morem na jedinstvenu temu u sklopu kojeg je privatna plaža sa aquaparkom.
Kao temu podvodnog muzeja izabrali smo Križni put sa svih 14 postaja jer takav, pod morem, ne postoji nigdje u svijetu. Stalni postav muzeja sastoji se od 14 postaja sa ukupno 52 kipa u prirodnoj ljudskoj veličini te velikog 8-metarskog kipa Isusa Krista u vidu 15. Postaje – ‘’Uskrsnuće Isusa Krista’’. Sve figure su ručni rad, unikati izrađeni od betona tehnikom ferocementa te kao takve potpuno ekološki prihvatljive.

Cijela podmorska priča postavljena je na maloj dubini od svega 4-5 metara, a veliki 8- metarski kip na dubini od 10 m, kako bismo razgledavanje omogućili svima- i djeci i odraslima, iskusnim roniocima, potpunim scuba početnicima, ali i običnim kupačima. Iza nas je uspješna prva godina, a prema svim pokazateljima i ukupnim reakcijama dolaze nam, vjerujemo i još uspješnije.

Zbog sveukupnog doživljaja sadržaja lokacije, samo po sebi se nametnulo ime ‘’No Stress Zone’’. Za nautičare osigurano je sidrište, a scuba ronioci, scuba početnici, obični kupači, obitelji sa djecom ili grupe prijatelja ukrcavaju se na naše motorne brodove na samoj Trogirskoj rivi.

BLUE NAUTICA
MOTORBOAT CHARTER – DIVING – UNDERWATER MUSEUM – PRIVATE BEACH & AQUAPARK – DIVE & RESCUE – DRY DOCKING
Put Cumbrijana 19, 21220 Trogir (ACI Marina Trogir), Croatia
Phone: +385 99 6600 269 | +385 91 211 4884; E-mail: info@blue-nautica.com; www.blue-nautica.com; www.viacrucis-underwatermuseum.com

Posjetite Marinu

 

Posjetite Marinu, istražite njenu zanimljivu prošlost, naše velikodušne ljude, našu prekrasnu prirodu i netaknuto more.