Zagora – izvorna dalmatinska 

kultura

Otiđite koji kilometar dalje u unutrašnjost i osjetite autohtonu atmosferu marinske Zagore. Ovaj izuzetno očuvan prostor bogat je mnogim arheološkim nalazištima. Predstavlja prostor u kojem je sačuvana izvorna dalmatinska tradicija i kultura sa svojim običajima, nošnjama i lokalnom gastronomijom. Ističe se gotovo netaknuta priroda i brojna očuvana tradicionalna sela s izvornim kamenim kućama.  Selo Blizna (Blysa), smještena između sela Bristivice i Mitla, podno planine Vilajena teritoriju srednjovjekovne Dridske županije prvi put se spominje 1251.

Ovdje se nalazi crkva Sv. Marije, koja se spominje u trogirskim spisima 1300. godine. Potječe iz IX. stoljeća. Oko crkve je groblje u kojem ima stećaka i starih nadgrobnih ploča, a 2000. je otkrivena nekropola iz starohrvatskog doba. Groblje sela Blizna Gornja antički je arheološki lokalitet smješten u kraškom polju na samoj granici Trogira i Šibenika, na mjestu koje obiluje vodom iz izvora i lokve koja za ljetnih suša nikada ne presuši.

U prošlosti su izvori i lokve imali veliko značenje u stočarstvu i poljoprivrednoj proizvodnji lokalnog stanovništva. U vrijeme najnižeg ljetnog zalijevanja ljudi su u prošlosti čistili akumulirani sediment i koristili ga kao plodnu zemlju za uzgoj povrća i vinogradarstvo. Na predjelu Zagore postoje dvije lokve zvane Bliznice. Pored njih su nađeni ulomci rimskodobne keramike.

Otkrijte
Zagoru

Posjetite Marinu

 

Posjetite Marinu, istražite njenu zanimljivu prošlost, naše velikodušne ljude, našu prekrasnu prirodu i netaknuto more.