Zatvori

O nama

Općina Marina – predivna priroda, nedirnute plaže, čisto more i mnoštvo zabave za cijelu obitelj

Kontakt info

MARINSKA BITKA 1657.

Manifestacija s uprizorenjem povijesne bitke Marinaca i Osmanlija „Marinska bitka 1657.“ održat će se 15. srpnja (subota) 2023. godine od 22 sat u Marini.

U predstavi koja uprizoruje povijesnu bitku, u produkciji KU „Marko Marulić“ i Štajner muzike i filma, uz dramaturški doprinos dr. sc. Ozane Ramljak, produkciju potpisuje Luka Perković, režiju Robert Kurbaš, originalnu autorsku glazbu Miki Nopling, a nastupit će poznati televizijski glumci Ana Uršula Najev i Lovre Kondža, Ivana Župa, Mate Tavrić, Marijan Grbavac, Dijana Ivić Kundid, Dijana Rinčić, Katarina Kazoti Jerković, Ante Knezović, balerine Plesnog teatra Split uz koreografiju Branke Trumbić, Povijesna postrojba Kliški uskoci, "Marinke i Marinci", KUU "Andrija Matijaš Pauk", Ratni Veterani Marinski Pauci, DVD Marina, Torcida marinski kraj, kulturno-umjetnička društva i udruge iz Marine…

O događaju:
U obrani pri osvajačkom pohodu Osmanlija na Marinu, jedno od najbogatijih mjesta u Dalmaciji, 1657. godine sudjelovalo je 30 naoružanih mladih žena obučenih u muške odore.
Najpoznatije su dvije mlade udovice, Kate Despotova i Matuša Škriljina, koje su na kraju bitke zarobljene, a Turci začuđeni da su se borili sa ženama, iz poštovanja ih ne ubiju. Treća hrabra žena, djevojka po imenu Jele Marunova ne želeći se predati, zapalila je nekoliko bačvi baruta u kuli u kojoj su se nalazile sklonjene žene i djeca ubivši pritom i veliki broj neprijatelja.

Manifestacija se održava u organizaciji Turističke zajednice Općine Marina, uz potporu Općine Marina, Hrvatske turističke zajednice, Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije, a nakon teatarskog spektakla, održat će se koncert grupe Diktatori s početkom u 23 sata.