Zatvori

O nama

Općina Marina – predivna priroda, nedirnute plaže, čisto more i mnoštvo zabave za cijelu obitelj

Kontakt info

Vinišće

Naselje Vinišće se razvilo u dnu duboke uvale, 8 km jugozapadno od Marine. Među najstarijim uzgajivačima vinove loze u ovome prostoru, a kojoj Vinišće duguje ime, bili su rimski vojni veterani. Isti mikroklimatski uvjeti, idealni za uzgoj sredozemnih kultura, nisu omogućili samo antičke početke višetisućljetnog vinogradarstva, koje je i toponimijski i estetski obilježilo prostor Vinišća, nego oblikuju i njegovu suvremenu turističku ponudu čiji su sadržaji uvelike izmijenili fizionomiju toga staroga ribarskog naselja.

Vrijeme nastanka naselja nije do kraja istraženo, no ime Vinišće se prvi put spominje u ispravama trogirskog kaptola iz 1272. g. Uzgoj vinove loze u Vinišću seže još u rimska vremena, pa naziv mjesta dolazi od vinograda (Vinišća, stara hrvatska riječ koja u prijevodu znači vinogradi).

Mjesto se nalazi u lijepoj, mirnoj uvali kristalno čistog mora i netaknute prirode te je idealno za ljubitelje mirnog obiteljskog odmora u privatnim sobama, vilama, apartmanima i kućama za odmor. Avanturisti i ljubitelji privatnosti na svoje će doći posjetom nekoj od brojnih skrivenih uvala kao što su Voluja i Ljubljeva.

Osim uzgoja vinove loze u Vinišću se kroz povijest eksploatirao i kamen, najpoznatiji su antički kamenolom Jamurine te kamenolomi Vela i Mala petlara u uvali Voluja.

Poznati renesansni kipar Ivan Duknović rođen je u Vinišću oko 1440.god . Rodna kuća mu je bila blizu kamenoloma u Voluji iz kojih je uzimao kamen za trogirsku katedralu. Radio je kipove u Rimu, Veneciji i drugdje. Njegovo djelo, kameni reljef „Bogorodice s djetetom“ nakon smrti Pape Ivana Pavla II. postavljen je pored njegova groba.

Otok Aranđel smješten je pred južnom obalom Vinišća na ulazu u uvalu Stari Trogir. Na otoku se u srednjem vijeku nalazio posjed trogirske opatije sv. Ivana i crkva posvećena sv. Mihovilu. Crkva sv. Mihovila građena je u romaničkom stilu, a danas su zidovi crkve gotovo do zemlje degradirani dok je južni zid sačuvan do visine prozora. Zapadno i sjeverozapadno od crkve smješteno je novovjekovno selo iz 16. stoljeća.

Svjetionik Murvica sagrađen je 1895. godine na istoimenom otočiću u zapadnom dijelu Drveničkog kanala, između otoka Arkanđela i Malog Drvenika. Svjetionik Murvica je jedan od posljednjih svjetionika podignutih za sigurnu navigaciju na jadranskom plovnom putu.