Zatvori

O nama

Općina Marina – predivna priroda, nedirnute plaže, čisto more i mnoštvo zabave za cijelu obitelj

Kontakt info

Marinsko zaleđe i Zagora

Na sjeverozapadnome uglu općinskoga teritorija Marine administrativne granice zalaze duboko u kopno. U tom je kutku, podalje od prometne i svake druge vreve na obali, još moguće osjetiti dašak života pitomih dalmatinskih sela. Marinsko zaleđe i zagora broje ih nekoliko: Blizna Gornja, Vinovac, Mitlo, Blizna Donja, Rastovac, Dograde, Gustirna, Najevi, Pozorac i Vrsine. Osim prirode dotaknute samo tradicionalnim ekološkim poljodjelstvom, stočarstvom i graditeljstvom, ovaj prostor čuva i mnoga vrijedna profana i sakralna kulturna dobra.

Riječ je o pitoresknom, stoljećima kultiviranom krajoliku obilježenom maslinicima, vinogradima i starim pašnjacima, ispresijecanim starim putovima, od kojih je najznačajniji i najstariji onaj koji uz lokve Česmu, Bliznice i Bljuščevicu vodi iz polja Gustirne prema selima Rastovac i Blizna u unutrašnjosti marinskog kraja. Uz put se, skriveni u obrasloj vegetaciji nalaze i ostatci tradicijske arhitekture danas napuštenih novovjekovnih zaseoka Aman i Starine.

Crkva sv. Marije u Blizni Gornjoj, izgrađena u 9. st. na temeljima antičkoga zdanja, pripada maloj skupini važnih spomenika starohrvatske vladarske sakralne arhitekture koja je stajala pod snažnim karolinškim utjecajem. Prema natpisu na fragmentu oltarne pregrade crkva je bila u posjedu dridskog župana. Nekropola u okolnom prostoru nastala je najvjerojatnije nakon obnove crkve polovicom 13. st.