Zatvori

O nama

Općina Marina – predivna priroda, nedirnute plaže, čisto more i mnoštvo zabave za cijelu obitelj

Kontakt info

Poljica

Razmjerno mlado naselje Poljica na sjevernoj obali marinskog zaljeva u potpunosti je orijentirano turističkom životu. Široki raspon smještajne i ugostiteljske ponude jamče sadržaje za svačiji ukus.

Poljica još uvijek njeguju provjerenu antičku kombinaciju poljodjelstva i ladanja. Vinova loza i masline i danas su dvije glavne lokalne agrikulture čiji se iznimno kvalitetni plodovi visoko cijene i nezaobilazni su sastojak domaće kuhinje. Potrebi opuštanja i mogućnosti ladanja podalje od urbane vreve suvremena Poljica odgovorila su luksuznim vilama, kućama za odmor i apartmanima te biranom ugostiteljskom ponudom.

Poljička crkva sv. Luke iz 13./14. st. nalazi na se mjestu nekadašnjeg sela Rastinić o kojemu prvi pisani spomen potječe iz 13. st. Unutrašnjost crkve je znatno preuređena. U apsidi se nalazi kameni oltar. Iako je 1996. Godine obnovljena, i dalje se nadziru gotička obilježja iz doba kad je građena u 13. ili 14. stoljeću. Na glavnom je pročelju, iznad nadvratnika kameni grb trogirske obitelji Sobota.

Druga poljička crkva posvećena je sv. Josipu, a sagrađena je na brdskom položaju Gorač, u mjestu Vrsine.

Prema mjesnoj predaji i u Poljicima je nekoć stajala kula. S vremenom je utonula u more, ali se ostatci njezina zida prepoznaju u kamenu nasipu nazvanu Muline.

Toponim Koludrovac ili Koludraški krug, na istočnoj obali poljičke uvale, čuva spomen na pet koludrica (časnih sestara) koje su se, bježeći pred Turcima, odatle bacile u more. Spasila se, međutim, samo Jele, jedina od njih koja je znala plivati i koja je stigla na drugu strane uvale.