Zatvori

O nama

Općina Marina – predivna priroda, nedirnute plaže, čisto more i mnoštvo zabave za cijelu obitelj

Kontakt info

Marina

Središte Općine Marina, nekadašnja Bosiljina, smješteno je u dnu duboka zaljeva, a sada nosi ime po svetoj Marini. Crkva posvećena toj rijetko štovanoj svetici, sagrađena u 16. st. na temeljima starijeg svetišta, nalazi se u središtu mjesta.

Nova marinska župna crkva posvećena je sv. Jakovu. Izgrađena je u renesansnom stilu sredinom 16. st., s tlocrtom u obliku latinskog križa, a okružena je grobljem. Nalazi se na južnom dijelu marinskog zaljeva.

Lokalno stanovništvo od davnina se bavilo ribarstvom i poljoprivredom. Na okolnim brdima rastu stoljetni maslinici, stoga i ne čudi činjenica da je ovaj kraj nadaleko poznat po proizvodnji maslinovog ulja. Naseljem Marina dominira slikovita utvrda, nekadašnji ljetnikovac trogirskih biskupa.

Markantnu Mletačku kulu dao je pod sam kraj 15. st. sagraditi F. Marcello, zaslužni trogirski biskup čiji se grb u kamenu reljefu na kuli očuvao do danas. Kula je izdaleka vidljiv simbol mjesta, a također je i njegova jezgra oko koje se mjesto razvijalo zaklonjeno zidovima Citadele koji su opasivali tu kulu podignutu na morskoj hridi.

Ulica Kate Despotove u središtu mjesta podsjeća na tragičnu bitku s turskim osvajačima 1657. godine u kojoj su sudjelovale i mještanke. Jedna od njih, Kate Despotova, savladana i odvedena u roblje zajedno sa sumještankama, postala je simbolom hrabrosti i slobodarskog duha Marine.

Iznad Marine se smjestilo brdo Drid koje dominira cijelim krajem. Nekada je ovdje bilo sjedište Dridske županije, čiji su ostatci i danas vidljivi na samom brdu.

Nekadašnje naselje ribara i poljodjelaca, osobito maslinara, danas je pretvoreno u atraktivnu turističku destinaciju koja s uspjehom koristi i promovira sve prednosti svoga položaja i vrijednosti kulturno-povijesne baštine.