Zatvori

O nama

Općina Marina – predivna priroda, nedirnute plaže, čisto more i mnoštvo zabave za cijelu obitelj

Kontakt info

Sevid

Sevid je jedno od naselja u općini Marina koje, kao i većina malih dalmatinskih mjesta – i onih na obali i onih uvučenih u kopno – ne otkriva sve svoje draži olako, na prvi pogled. Da biste okusili i iskusili ono što Sevid svojim gostima pruža, u njega morate ući svim svojim osjetilima i dati mu vremena da pred vama rastvori lepezu svoga bogatstva. A ono u Sevidu nije neznatno.

Naselje je dobilo ime po crkvici sv. Vida. Sveti Vid, originalno Vitus, koji je u dječačkoj dobi bio žrtvom Dioklecijanovih progona, još se od antike štuje u velikom dijelu Europe. U Dalmaciji su mu posvećene mnoge crkve te nekoliko gradića i naselja nosi njegovo ime. Sevid je jedno od njih. Crkva ovog mjesnog zaštitnika, odnedavno obnovljena, smještena je na obroncima brda s kojega se pruža čaroban pogled na sevidski poluotočić.

Istočno od poluotočića nalazi se uvala Stari Trogir, prepoznatljiva po svom gotovo četvrtastome obliku, s pješčanom plažom. Uvala Stari Trogir privlačno je ladanjsko mjesto još od antike, o čemu svjedoči bogata arheološka baština prostrana stambeno-gospodarskog kompleksa iz rimskoga doba, koji još nije istražen do kraja. U lako vidljivim ostatcima kompleksa, smještenima na samoj obali, prepoznati su dijelovi antičkih termi, cisterna, piscina frigidarija te ostatci mozaika, no preostali dijelovi ovoga kompleksa nalaze se dijelom u vinogradima, nešto dalje na kopnu, a dijelom su potopljeni u moru.

Sevid još uvijek njeguje ovu provjerenu antičku kombinaciju poljodjelstva i ladanja. Vinova loza i masline i danas su dvije glavne lokalne agrikulture čiji se iznimno kvalitetni plodovi visoko cijene i nezaobilazni su sastojak sevidske domaće kuhinje. Potrebi opuštanja i mogućnosti ladanja podalje od urbane vreve suvremeni je Sevid odgovorio luksuznim vilama, kućama za odmor i apartmanima te biranom ugostiteljskom ponudom. Smještajne i ugostiteljske jedinice u Sevidu, zajedno s trgovinom i kafićima, omogućuju gostima boravak bez potrebe da napuštaju svoje odredište.