Zatvori

O nama

Općina Marina – predivna priroda, nedirnute plaže, čisto more i mnoštvo zabave za cijelu obitelj

Kontakt info

Ostale prirodne znamenitosti

Villa rustica na položaju Japlena gomila – Villa rustica na položaju Japlena gomila nalazi se na širem predjelu Na podan Dragoševac, točnije sa sjeverne strane Viniške vale, na jugozapadnom rubu istoimenog polja. Zadružni dom koji je podignut nakon II. svj. rata djelomično je preslojio arheološke ostatke antičkih građevina. U vrijeme radova pronađeni su antički zidovi te ostaci antičke gustirne i antičke keramike. Pretpostavlja se da je u dnu Viniške uvale uz kompleks villae rusticae na položaju Japlena gomila postojalo rimsko pristanište. Njegovo postojanje, položaj i veličinu trebalo bi potvrditi budućim podmorskim arheološkim istraživanjima.

„Jama na Valjalo“ – Najevi – jama se nalazi u selu Najevi na brdu Valjalo. Nadmorska visina je 370 m. Cijela je obavijena “cvijećem”, “stablima”, “koraljima”, “kozlićima“. Speleolozi tvrde da je jama duboka oko 90 metara, a možda i dublja.

Špilja – kod Gomile, nedaleko od sela Blizna Donja – na dubini od 30 metara, impozantna je dvorana od 220 metara četvornih, prekrivena debelim naslagama sige i mnoštvom lijepih stalaktita i stalagmita, što čak ni speleolozi ne viđaju često.

Prvi Rudnik asfalta „Minera“ – U rudniku afalta „Minera“ Opatija koji je smješten na obronku pod brdom Boraševica sjeverno od naselja Vinišće eksploatiran je asfalt i prije, a posebice tijekom 19.st. Pod vodstvom inžinjera Gustava Hermana poslove je vodila i financirala tvrtka Rotschild iz Beča. Nakon Hermana poslove vodi Henrik Hartung. Gotov asfalt trabakulima je izvožen u Veneciju i Njemačku, a služio je i pri radovima u Hrvatskoj. Ispod brda Boraševice sagrađena je upravna zgrada 1835. godine, a oko kuće nalazile su se manje zgrade u kojima su bili smješteni kotlovi te nekoliko mlinova za mrvljenje rude u sitan prah. Osim uzgoja vinove loze u Vinišću se kroz povijest eksplotirao i kamen, najpoznatiji su antički kamenolom Jamurine te kamenolomi Vela i Mala petlara u uvali Voluja.