Zatvori

O nama

Općina Marina – predivna priroda, nedirnute plaže, čisto more i mnoštvo zabave za cijelu obitelj

Kontakt info

Drid, Gospe od Sniga

Drid se nalazi u središtu cijelog marinskog prostora, okružen poljima i morem. Čine ga dva vrha u pravcu sjeverozapad-jugoistok. Veći sjeverozapadni dio zove se Veli vrh, a manji jugoistočni Mali vrh. Čitavim Dridom dominira crkva Gospe od Sniga na Velom vrhu. Oko crkve su sačuvani ostaci dvije faze gradnje koje spajaju oba vrha: kasnoantičke kule i ranosrednjovjekovni bedem. Život kasnoantičkog Drida nastavlja se sve do dolaska Hrvata, koji će kasnije postati županijsko središte Hrvatskoga Kraljevstva. Poznati arapski putopisac opisuje Drid u 12. stoljeću : …To je važan grad među najljepšim i najbranjivijim središtima. Stanovništvo je dalmatinsko, ljudi koji običaju poduzimati duga putovanja posvuda. Također su dobro opskrbljeni brzim brodovima

U srednjem vijeku kraj, sada nazivan Bosiljina stalno je poprište borbi i sporova između: trogirske komune i biskupa, Trogirana i Šibenčana, Trogirana i Splićana te knezova Bribirskih. Nakon trogirskog kneza Vučine, pripadnika roda Šubića – Bribirskih u 13. stoljeću ugarsko-hrvatski kraljevi teritorij nekadašnje županije i utvrde Drid daruju trogirskoj crkvi od kada postaje i sastavni dio trogirskog teritorija.

Crkva Gospe od Sniga, podignuta je nad ranijom građevinom iz 6. st., također posvećene Mariji. Dokaz koji ide tome u prilog je dio ranokršćanskog sarkofaga uzidan u zid crkve s prikazom reljefnog križa, Ranokršćanskom vremenu prepisuje se i još danas funkcionalan bunar u neposrednoj blizini crkve. Crkva je pravokutnog oblika, orijentirana u pravcu istok-zapad s poligonalnom apsidom na istoku. Njezine su približne dimenzije 17 metara u dužinu te 5,7 metara širine. Građena je od pravilnih kamenih blokova različitih veličina, što je još jedan od dokaza njenih brojnih preinaka kroz stoljeća. Interijerom dominira kameni oltar sa likom Boga oca u kojem je smještena Gospina slika. Slika Gospe Dridske zbog opasnosti je od Osmanlija 1500. godine prenesena na Čiovo u franjevački samostan. Kuriozitet je i natpis na hrvatskom jeziku na velikom neobrađenom kamenu, koji se nalazi ispred crkve, a koji glasi: D(A) O(N) BLAŽENI, T(K)O ME PRIOBERNE, TOME NEĆE BITI MANI, što bi trebalo značiti, Sreća onomu tko će me obrnuti, on ne bi to trebao uzalud činiti. Crkva Gospe od Sniga koja je više puta pregrađivana tijekom stoljeća o čemu svjedoči i natpis u kamenu iznad južnih vrata NAČAST G OSNIGA SAGRADU M HRVATI 1935. Još danas je Drid  važno i jedno od najstarijih  marijanskih svetišta koju pohode hodočasnici iz čitave Dalmacije. Mise se održavaju na blagdan Gospe Snježne, 5. kolovoza i na Uskrsni ponedjeljak kad se obavlja i blagoslov polja.